توزیعهای معروف لینوکس و شبه یونیکس – سرور

Redhat :
رد هت (به انگلیسی: Red Hat) یک شرکت آمریکایی نرمافزار متن باز و سازنده مهم توزیع لینوکس است، که در سال ۱۹۹۳ در رالی، کارولینای شمالی تاسیس شدهاست. این شرکت پشتیبان توزیعهای لینوکس، Red Hat Enterprise Linux و فدورا میباشد. لینوکس رد هت هم توسط این شرکت ایجاد شدهاست. این شرکت با نام رد هت اینکوپریشن در بورس نیویورک به فروش سهام خود مشغول است.
یکی از پرطرفدارترین و معروف ترین توزیع های لینوکس می باشد که کاربرد تجاری داشته و بیشتر جهت مصرف در سیستم های سرویس دهنده استفاده می شود و شرکت های بزرگ سخت افزاری مانند IBM و Dell در سیستم های خود پشتیبانی می کنند.
ubuntu :
اوبونتو (به انگلیسی: Ubuntu) یک توزیع لینوکس است که بر مبنای توزیع دبیان پایهگذاری شدهاست؛ اما با آن تفاوتهایی دارد. واژه اوبونتو از مفاهیم آفریقای جنوبی به معنی «انسانیت نسبت به دیگران» (به انگلیسی: Humanity Towards Others) است.
اوبونتو از کاربر پسندترین توزیع های لینوکس است و توانسته رشد بالایی در جذب کاربران تازهکار و عادی داشته باشد. در ایران نیز این سیستمعامل کاربران زیادی را جذب کرده و جامعهٔ مجازی نسبتاً خوبی در کنار آن شکل گرفتهاست. اوبونتو دارای پشتیبانی نسبتاً خوبی از تمام زبانهای زنده دنیا از جمله زبان فارسی است.
کنونیکال هر ۶ ماه یک بار نسخهٔ جدیدی از اوبونتو را عرضه میکند. هر نسخه از اوبونتو، تا ۱۸ ماه پس از انتشار آن نسخه، پشتیبانی میشود. اوبونتو دارای نسخههایی با پشتیبانی بلند مدت نیز هست که به جای پشتیبانی ۱۸ ماهه، ۳ سال پشتیبانی برای نسخهٔ ویژهٔ رایانههای شخصی و ۵ سال پشتیبانی برای نسخههای سرور ارائه میکند.
اِسلَکْوِر (به انگلیسی: Slackware Linux)، قدیمیترین توزیع لینوکس همچنان زنده و اولین توزیع به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته لینوکس است، که به صورت رایگان عرضه گردیده و از شهرتی جهانی برخوردار میباشد. آغاز موفق و صرفنظر از قیود غیر ملزوم، بر اساس قاعده KISS، باعث پایهگذاری مشتقات موفقی همچون سوزه و الگوپذیری دیگر توزیعها به مانند آرچ لینوکس[نیازمند منبع] از اسلکور میباشد.
اسلکور در سال ۱۹۹۳ بوسیله پَتریک وولکردینگ از لینوکس SLS مشتق شده و در حال حاظر برای معماریهای IA-32, x86-64, ARM, S/390 منتشر میشود.
تلاش در توسعه اسلکور، دستیابی به پایداری بی مانند، سادگی و در عین حال قرارگیری در جایگاه شبیهترین توزیع لینوکس به یونیکس میباشد. برخورداری از فایلهای سادهٔ متنی برای تنظیماتی شفاف، کمترین تغییر در بستههای برنامهها از مهمترین شاخصههای اسلکور است.
اين توزيع لينوكس بيشتر براي حرفه اي هاست چون تمام مراحل پيكربندي كاملا دستي واز طريق خط دستوري انجام میشود.
CentOS :
(به انگلیسی: CentOS) توزیع لینوکسی مبتنی بر توزیع تجاری ردهت است که از طرف جامعهٔ کاربری حمایت و توسعه پیدا میکند. نام سنت اوس مخفف (به انگلیسی: Community ENTerprise Operating System) میباشد.
بر اساس بررسی وبگاه web technology surveys در سال ۲۰۱۱ سنت اواس با بیش از ۳۰ ٪ سرورهای لینوکس در رتبه اول بیشترین لینوکس استفاده شده برای وبگاهها قرار گرفت، این بررسی در سال ۲۰۱۲ میلادی سنتاوس را با سقوطی یک درصدی و فاصله ناچیزی قبل از توزیع دبیان در مقام دومین توزیع محبوب برای سرورهای وبگاهها قرار میدهد.
یک توزیع که از همان سورسی که redhat استفاده میکند، مشتق شده است، توسط یک گروه داوطلبی که به آن اختصاص داده شدند، نگهداری میشود همراه با سازگاری ۱۰۰٪ با ورژن redhat و یک ورژن به روز رسیده شده که همیشه بهطور ۱۰۰٪ سازگار و همراه نیست.
Debian :
دبیان (به انگلیسی: Debian) یک توزیع لینوکس است که از نرمافزارهای آزاد و عمدتاً تحت پروانه عمومی همگانی گنو تشکیل شده است. این توزیع که از سال ۱۹۹۳ میلادی در حال انتشار مداوم میباشد، توسط توسعهدهندگانی توسعه داده میشود که در سرتاسر جهان به صورت داوطلبانه و با استفاده از اینترنت مشارکت میکنند.
دبیان یکی از رایجترین توزیعهای لینوکس برای استفاده در رایانههای شخصی و سرورها میباشد. دبیان بیشتر از هر توزیع دیگری به عنوان پایه برای توسعه یک توزیع لینوکس جدید استفاده میشود و وبگاه دیستروواچ بیان میکند که تا سال ۲۰۱۴ میلادی ۱۳۸ توزیع بر پایه دبیان تولید شدهاند و فعال میباشند. هیچکدام از انشعابهای دبیان به صورت رسمی وابسته به پروژه دبیان نمیباشند.
پروژه دبیان خود را موظف میداند که علاوه بر انتشار بهروزرسانیهای امنیتی، اطلاعات دقیقی در رابطه با مشکلات امنیتی سیستمعامل منتشر کند. از مفاد بنیادین این پروژه که در رهنمودهای نرمافزار آزاد دبیان بیان شده است این است که تمام نرمافزارهای تولیدی بایستی تحت پروانههای آزاد باشند.
Fedora :
فدورا(به انگلیسی: Fedora) که در گذشته فدورا کور (به انگلیسی: Fedora Core) نام داشت، یک سیستمعامل و توزیع لینوکس است که توسط اعضای پروژه فدورا توسعه داده میشود. این پروژه توسط شرکت ردهت حمایت میشود.
هدف این پروژه ساخت یک سیستمعامل چند منظوره است که بهطور کلی از بستههای نرمافزاری رایگان ایجاد شدهاست. این توزیع به آسانی نصب و تنظیم میشود. بستههای نرمافزاری و نرمافزارهای موردنیاز آنها به آسانی توسط نرمافزار DNF قابل دریافتاند. هر ۶ یا ۸ ماه یک نسخه جدید از فدورا عرضه میشود.
در سال ۲۰۰۸ لینوس توروالدز ،نویسنده هسته لینوکس , اعلام داشت که به جهت پشتبانی مناسب فدورا از معماری ریز پردازندههای پاور پیسی , که مورد علاقه وی میباشد، از فدورا استفاده میکند. همچنین اواخر سال ۲۰۱۲ در مصاحبه با مجله Linux Format اعلام کرد از فدورا بر روی تمام رایانههایش استفاده میکند و در اواخر ۲۰۱۴ به استفاده از فدورا در صفحه گوگل پلاس خود اشاره کرد.
طبق آمار ارائهشده در وبگاه distrowatch.com، صفحات توزیع فدورا در این وبگاه (پس از اوبونتو و مینت) با بیشترین مراجعه کنندگان روبرو بوده و در جایگاه سوم قرار میگرد. قابل توجه است که آمار وبگاه distrowatch.com مبنایی برای تعیین پرطرفدارترین توزیع لینوکس نمیباشد.
یک توزیع بر پایه جامعه است که توسط red hat سرپرستی میشود. اين توزيع كه مي توان گفت از redhat گرفته شده براي كاربران معمولي لينوكس داراي پيچيدگي هاي بيشتري است اما نقطه قوت آن را مي توان در نوآوري در طراحي و پشتیبانی گستره وسيعي از نرم افزارهاي مبتني بر لينوكس در fedora دانست.
openSUSE :
اوپِنسوزه (به انگلیسی: openSUSE) یک توزیع لینوکس است که توسط پروژه جامعه محور اوپنسوزه توسعه و توسط شرکت سوزه و تعدادی از شرکتهای دیگر حمایت میشود. این توزیع در سراسر جهان و به طور ویژه در آلمان استفاده میشود.
این توزیع از سیستم عامل لینوکس بر پایه و اساس هسته اصلی لینوکس یا همان Linux Kernel پایه گذاری شده است و یک محصول مستقل به حساب می آید. این توزیع از لینوکس توسط کارشناسان و برنامه نویس های آلمانی طراحی و تولید شده است. openSUSE از معماری های i586 ، x86 و x64 پشتیبانی. پروژه openSUSE یک برنامه کاملا اجتماعی و Community Based بود که امروزه توسط شرکت Novell پشتیبانی می شود. هدف اصلی از ارائه کردن نسخه openSUSE لینوکس این بود که یک سیستم عامل همه منظوره ایجاد شود که بتوان از آن در همه جا استفاده کرد و بتوان استفاده از آن را در همه جا ترویج داد ، برنامه پروژه openSUSE باعث دسترسی آزاد ، رایگان و ساده به openSUSE می شود ، از openSUSE به عنوان یک توزیع بسیار کامل و جامع از لینوکس یاد می شود.
FreeBSD :
فریبیاسدی (به انگلیسی: FreeBSD) یک سیستمعامل همهمنظوره و شبه یونیکس است که توسط پروژه فریبیاسدی توسعه مییابد. فریبیاسدی یکی از اولین سیستمعاملهای متنباز است و به طور مستقیم از بیاسدی یونیکس مشتق شده است. بیاسدی یونیکس سیستمعاملی بود که طی سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۳ در دانشگاه برکلی توسعه مییافت. سیستمعامل فریبیاسدی به صورت یک نرمافزار آزاد توسعه مییابد، این حرف به این معنی است که کدهای منبع فریبیاسدی در اختیار عموم قرار دارد و هر کسی میتواند آن را دریافت کرده، برای اهداف مختلف خود استفاده کند، آن را تغییر داده و سپس دوباره آن را منتشر کند. این ویژگی باعث شده که چندین محصول تجاری و غیرتجاری مختلف توسط افراد و شرکتهای مختلف بر اساس فریبیاسدی بوجود بیاید. هرچند که فریبیاسدی به طور مستقیم از بیاسدی یونیکس مشتق شده است، اما از نظر قانونی، فریبیاسدی نمیتواند یک «یونیکس» نامیده شود، چرا که در حال حاضر، «یونیکس» یک نشان تجاری ثبت شده برای اوپن گروپ است. اولین نسخه فریبیاسدی در سال ۱۹۹۳ منتشر شد.
فریبیاسدی سیستمعاملی سازگارپذیر است و از سختافزارها و معماریهای زیادی پشتیبانی میکند. همانند دیگر سیستمعاملهای خانواده بیاسدی، هسته فریبیاسدی و همینطور تمام برنامههای فضای کاربری آن، همانند پوسته و دستورهایی مانند cat و ps، همگی در یک مخزن کد منبع نگهداری میشوند. همچنین فریبیاسدی میتواند فایلهای باینری دیگر سیستمعاملها از جمله لینوکس را هم اجرا کند. امکان نصب برنامههای جانبی از طریق پورتها و بستههای فریبیاسدی وجود دارد. طبق یک آمارگیری در سال ۲۰۰۵، ۷۷ درصد از کاربران سیستمعاملهای خانواده بیاسدی، از فریبیاسدی استفاده میکنند، بنابراین فریبیاسدی بزرگترین جامعه کاربری را در بین سیستمعاملهای خانواده بیاسدی در اختیار دارد.
امروزه افراد و شرکتهای تجاری زیادی از فریبیاسدی برای اهداف مختلف خود استفاده میکنند که از این میان میتوان به یاهو!، اپل، ژونیپر نتورکس، نوکیا، آیبیام، یاندکس، بنیاد نرمافزار آپاچی، هاتمیل، سونی و بسیاری دیگر اشاره کرد.
توزیع لینوکس چیست ؟
به مجموعه نرمافزارهای ایجاد شده بر روی هسته اصلی لینوکس که در نهایت باعث تشکیل یک لینوکس جدید با ویژگی های متمایز گردید، توزیع لینوکس گفته می شود.
توزیع لینوکس انواع مختلفی دارد که هر توزیع بنا بر کارایی و شیوه کار کاربرانی را به خود جذب می کند.
به طور کلی می توان اکثر توزیع ها را به دو دسته مبتی بر Debian یا مبتنی بر Red Hat تقسیم بندی کرد.
شبه یونیکس چیست؟
شبه یونیکس (به انگلیسی: Unix-like) که گاهی بهاختصار nix* نوشته میشود، به سیستمعاملهایی که مشابه یونیکس عمل میکنند گفته میشود.
استانداردی وجود ندارد که برمبنای آن بگوییم یک سیستمعامل شبه یونیکس هست یا نه.
گاهی سیستمعاملهای شبه Unix آزاد و متنباز مثل لینوکس را Freenix میخوانند.
انتشار مطالب تنها با ذکر منبع بلامانع است.