معرفی ۵ ابزار مفید جهت به یاد آوردن دستورات لینوکس

به یاد آوردن دستورات لینوکس و استفاده از آنها بویژه برای کاربران تازه وارد، کار آسانی نیست. هزاران ابزار، برنامه و خدمات وجود دارند که در سیستم عامل لینوکس نصب شده اند. که دستورات را از طریق یک پوسته مانند bash در یک ماشین مجازی می توانید اجرا کنید.
دستور pathname یا basename (نام مسیر ) یک فرمانی است که مسیر آرگومان ها و برنامه در آن قرار داده شده است.مانند (eg. /usr/bin/top). با این حال، در میان کاربران لینوکس یک باور غلط جریان دارد که این فرمان یک برنامه یا ابزار واقعی است.
در این مبحث، ۵ ابزار خط فرمان را برای بخاطر سپردن دستورات لینوکس را معرفی می کنیم.
۱- تاریخچه Bash
Bash تمام دستورات منحصر به فردی که توسط کاربران در یک سیستم اجرا می شود را در یک فایل به عنوان تاریخچه نگه می دارد. تاریخچه هر Bash در دایرکتوری home خود کاربرذخیره می شود. هر کاربر می تواند فقط تاریخچه فایل خود را مشاهده کند و root می تواند محتوای bash همه کاربران را مشاهده کند.
برای مشاهده تاریخچه bash ، همانطور که در زیر نشان داده شده است دستور history را بکار ببرید.
1 |
$ history |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 |
favach@ubuntu:~$ history 522 cd .. 523 wc -l /var/log/dmesg 524 clear 525 ping favach.net 526 sudo ping 527 sudo apt-get install openssh-server 528 ping favach.net 529 exit 530 mkdir myproject 531 cd project.sh 532 chmod 755 project.sh |
به منظور بدست آوردن تاریخچه bash، بطور مداوم کلید up را بفشارید تا از طریق لیست داده شده دستوراتی را که قبلا اجرا کرده اید را مشاهده کنید. در صورتی که دستور مورد نظر خود را پیدا نکردید از کلید down برای جستجوی معکوس استفاده کنید.
این ویژگی bash یکی از راه حل های ساده برای به یادآوردن دستورات لینوکس است.
۲- (Freindly Interactive Shell (fish
Fish یک پوسته مدرن، قدرتمند و کاربرپسند با ویژگی های غنی و تعاملی است که با دستورات Bash یا Zsh سازگار است. این ویژگی بطور اتوماتیک نام فایل ها و دستوراتی که در دایرکتوری فعلی و گذشته پیشنهاد می دهد و کمک می کند که به راحتی دستورات را به یاد داشته باشید.
همانطور که در تصویر زیر نشان داده شده است، به یاد آوردن دستور “uname-r” در bash بسیار راحت است و هرگاه در fish نام، “u” یا “un” را بنویسیم بطور خودکار فرمان کامل uname را نشان دهد. و اگر دستوری را که بطور خودکار به شما پیشنهاد داد همان دستور مورد نظر شما بود کلید جهت نما راست را بفشارید و دستور را اجرا کنید.
1 2 3 |
favach@ubuntu:~$ fish Welcome to fish, the friendly interactive shell favach@ubuntu ~> uname-r |
Fish یک برنامه کامل در پوسته است که دارای ویژگی های فراوانی است برای به یاد آوردن دستورات لینوکس است.
۳- ابزار apropose
apropos نام و توضیح مختصری از یک کلمه کلیدی را نشان می دهد، و همانند man فعالیت می کند.
اگر نام یک دستور را نمی دانید، بسادگی یک کلمه کلیدی را برای جستجوی آن بنویسید. به عنوان مثال اگر می خواهید توضیحاتی در مورد دستور project را داشته باشید کافیست project را بنویسید، apropos دستورات و توضیحاتی را که مرتبط با project است را جستجو و لیست می کند.
1 |
$ apropos project |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
favach@ubuntu:~ $apropose project c++ (1) - GNU project C and C++ compiler cc (1) - GNU project C and C++ compiler cproj (3) - project into Riemann Sphere cprojf (3) - project into Riemann Sphere cprojl (3) - project into Riemann Sphere ftok (3) - convert a pathname and a project identifier to ... g++ (1) - GNU project C and C++ comoiler g++-7 (1) - GNU project C and C++ comoiler gcc (1) - GNU project C and C++ comoiler gcc-7 (1) - GNU project C and C++ comoiler systemd.index (7) - List all manpages from the systemd project x86_64-linux-gnu-g++ (1) -GNU project C and C++ comoiler x86_64-linux-gnu-g++-7 (1) -GNU project C and C++ comoiler x86_64-linux-gnu-gcc (1) -GNU project C and C++ comoiler x86_64-linux-gnu-gcc-7 (1) -GNU project C and C++ comoiler |
شما می توانید شرح کاملی از کلمه کلیدی یا نام دستوری را که داده اید را دریافت کنید.
1 2 3 |
$ apropos docker-commit OR $ apropos -a docker-commit |
این روش یک روش مفید دیگر برای به یاد آوردن دستورات لینوکس است که شما را راهنمایی می کند که چه دستوری برای چه کاری استفاده می شود و یا در صورتی که یک فرمان را فراموش کردید شما را راهنمایی می کند.
۴- Explain shell script
Explain shell یک bash کوچک است که دستورات پوسته را توضیح می دهد. برای این کار نیازمند به برنامه curl و اتصال به اینترنت داریم. توصیف مختصری از دستور را می دهد و علاوه بر این در صورتی که شامل یک پرچم باشد شرح مختصری از آن پرچم را نیز می دهد.
برای استفاده از آن باید کد $home/.bashrc را وارد کنید.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
# explain.sh begins explain () { if [ "$#" -eq 0 ]; then while read -p "Command: " cmd; do curl -Gs "https://www.mankier.com/api/explain/?cols="$(tput cols) --data-urlencode "q=$cmd" done echo "Bye!" elif [ "$#" -eq 1 ]; then curl -Gs "https://www.mankier.com/api/explain/?cols="$(tput cols) --data-urlencode "q=$1" else echo "Usage" echo "explain interactive mode." echo "explain 'cmd -o | ...' one quoted command to explain it." fi } |
فایل را ذخیره و ببندید، و سپس در یک پنجره جدید آن را باز کنید.
1 |
$ source .bashrc |
در صورتی که دستور apropose را فراموش کردید ، دستور زیر را اجرا کنید:
1 |
$ explain 'apropos -a' |
این اسکریپت ،هر دستور را توضیح می دهد وکمک می کند تا آنها را به راحتی به یاد آورید. برخلاف این دستور، دستور بعدی یک رویکرد جدید همراه با ذکر مثال را بیان می کند.
۵- Cheat program
Cheat یک برنامه ساده و تعاملی است که نحوه استفاده از فرمان های لینوکس را با تعدادی از فرمان ها و عملکردهای ساده نمایش می دهد. این برنامه برای تازه کاران و مدیران سیستم ها مفید است.
جهت استفاده از این برنامه باید آن را نصب و استفاده کرد .
امیدواریم این مبحث برای شما مفید واقع شده باشد. با ما همراه بمانید.